Istituto Italiano D'Arte Equestre

Categorie : dans beweging
Genre : paardenshow

De klassieke rijschool “ istituto Italiano d'arte equestre” is een unieke opleiding met culturele en artistieke facetten.
Naast het feit dat er een opleidingsprogramma is met verschillende diploma's, is er ook speciale aandacht voor de historische achtergrond van het instituut.
Een van de doelen van deze opleiding is om studenten van basis tot grand prix niveau op te leiden en van grand prix top de hoge school sprongen.

Met deze Italiaanse rijschool worden regelmatig shows en demonstraties gegeven welke ook inzetbaar zijn bij evenementen en projecten.


Het instituut, lang geleden opgericht, brengt vele tradities met zich mee.
De her-oprichting van dit instituut betekent dat de tradities worden voortgezet in de moderne wereld.
In de vorige eeuwen was hogeschool dressuur een onderdeel van een traditie waar kennis van andere disciplines werden gevraagd.
Dit hield in dat er onderricht werd gegeven in schermen, vanaf de grond en te paard, dans en muziek.
Deze onderdelen maken nu ook nog deel uit van de opleiding van het instituut.


Istituto Italiano d'arte equestre is na de tweede wereldoorlog oorspronkelijk gevormd door colonello Ubertalli en Camillo Pes in Italië.
Na de tweede wereldoorlog werd de Koninklijke familie Savoia verbannen uit Italië.
Sinds die tijd werd alles dat maar iets te maken had met de Savoien als illegaal beschouwd in Italië.
De trainingscentra van de officieren van de “ I Nizza Cavalleria”, de “II Piemonte Reale” en de “III Savoia Cavalleria” werden verwijderd in verband met de modernisering van het leger.


Cesare Paderni was een Oostenrijkse officier van Italiaanse origine.
Ook was hij ruiter in de Spaanse rijschool in Wenen.
Cesare Paderni had vele studenten waaronder Caprilli, Ubertalli en zo ook Camillo Pes.


Door de verandering van oorlogsvoering in het verleden moest het paard op een andere manier gaan werken en getraind worden in het leger.
Het paard hoefde niet meer te vechten met de hoge school sprongen, maar moest snel zijn in een massale aanval in de vuurlinie tegen de vijand en de moderne artillerie.
Hiermee dreigde de “hogeschool training” van het paard in de doofpot te raken.
Voor vele mensen was dit een trieste zaak en zij staken de koppen bij elkaar om deze tradities en kennis te bewaren.
Zeker de kennis van Paderni bevatte een groot stuk traditie en historie in de jaren 80 van de 19e eeuw.


Hogeschool Maestro Giorgio Mereu Pes probeerde deze tradities over te nemen van Camillo Pes, maar dit faalde aangezien de Koninklijke familie Savoie nog steeds verbannen was uit Italië.
Zo kon ook de Scuola Cavallegeri Savoia en de Alto Scuola Savoia nog niet plaatsvinden in Italië.
Begin jaren 90 zag Maestro Giorgio Mereu Pes zijn kans en vestigde deze klassieke rijschool in het buitenland, in Nederland.
In 1994 is uiteindelijk het Italiaanse instituut voor de hoge school opnieuw gevestigd in twee stichtingen met de Scuola Cavallegeri Savoia en de Alta Scuola Savoia.
Het doel van het instituut in Nederland is om de tradities, de stijl, de trainingsmethodes het protocol en de etiquette te behouden.
Net zoals dit voor vele jaren is gebeurd in Pinerolo, Livorno en Cecina in Italië.


Het instituut, onder leiding van Maestro Giorgio Mereu Pes, heeft voor vele jaren zonder al teveel publiciteit op een bescheiden manier bestaan.
Alleen op deze manier was het mogelijk om alle aandacht te besteden aan de opleiding van trainers en nieuwe meesters van deze traditie en klassieke dressuurstijl.


De examens worden afgenomen door een externe commissie van internationale Grand-prix juryleden en Olympische meesters officieren van de Italiaanse Cavalerie.


Van de historische slagvelden te paard naar de ware aard van de rijkunst.
Istituto Italiano d'arte equestre onthult de geheimen en de strijd tussen de wil van de ruiter en de vrijheidsdrang van het paard.
De Italiaanse school voor de rijkunst geeft een demonstratie met leerlingen van de Alta Scuola Savoia en Scuola Cavalleggeri Savoia.

Met medewerking van Maestro Giorgio Mereu Pes.

Arte Equestre